Ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza alba

19 septembrie 2012 Muraturi  No comments

Ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza alba


Ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza alba1-1,5 kg ardei grasi mai mici (20-25 bucati la 1 kg) sau gogosari,
circa 2 kg varza curatata, taiata, circa 1/2 kg morcovi si radacina de telina 

(curatati si apoi cantariti), 600 ml apa, 400 ml otet, sare, zahar, piper, 150 g 

hrean. 

Ardeilor li se taie un capac. Se scot semintele si cotoarele.Varza se taie ca fideaua; morcovii si telina se rad prin razatoarea cu gauri mari. Se pun toate într-un lighean smaltuit sau din plastic, se presara cu 15 g sare pentru fiecare kg de varza. Se umplu ardeii sau gogosarii cat mai îndesat,asezandu-i în borcan, unul langa altul, în randuri suprapuse, fara sa se preseze prea mult, apoi se toarna lichidul. Se calculeaza ca lichidul sa fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proportia de apa si otet 60 %, respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahar, 10 g sare si pentru 2-3 l lichid, o frunza de telinã, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper sau macinat,cimbru, marar si circa 100 g hrean. Daca lichidul nu este suficient, se prepara,cat apreciem ca ar fi nevoie, adaugand numai apa cu otet în proportiile aratate;se fierbe cateva minute cu aceleasi arome si, apoi, se toarna strecurat în borcan pana la gatul acestuia. Borcanul se leaga imediat cu celofan si se duce
în camara.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.