-
Ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza alba
19 septembrie 2012 Muraturi
-
Ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza alba
circa 2 kg varza curatata, taiata, circa 1/2 kg morcovi si radacina de telina(curatati si apoi cantariti), 600 ml apa, 400 ml otet, sare, zahar, piper, 150 ghrean.Ardeilor li se taie un capac. Se scot semintele si cotoarele.Varza se taie ca fideaua; morcovii si telina se rad prin razatoarea cu gauri mari. Se pun toate într-un lighean smaltuit sau din plastic, se presara cu 15 g sare pentru fiecare kg de varza. Se umplu ardeii sau gogosarii cat mai îndesat,asezandu-i în borcan, unul langa altul, în randuri suprapuse, fara sa se preseze prea mult, apoi se toarna lichidul. Se calculeaza ca lichidul sa fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proportia de apa si otet 60 %, respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahar, 10 g sare si pentru 2-3 l lichid, o frunza de telinã, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper sau macinat,cimbru, marar si circa 100 g hrean. Daca lichidul nu este suficient, se prepara,cat apreciem ca ar fi nevoie, adaugand numai apa cu otet în proportiile aratate;se fierbe cateva minute cu aceleasi arome si, apoi, se toarna strecurat în borcan pana la gatul acestuia. Borcanul se leaga imediat cu celofan si se duce
în camara.
Leave a reply