Category Legume

Galuste de cartofi cu sos de rosii

23 februarie 2012 Legume  No comments

Galuste de cartofi cu sos de rosii



500 g cartofi, 2 linguri făină, sare, piper, 1 ceapă, 1 linguriţă untură, 500 g roşii sau 1 lingură bulion, 1 lingură brânză rasă.

Se fierb cartofii, se curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de carne. Se adaugă făină astfel încât aluatul să fie ceva mai tare, se potriveşte de sare şi piper. Se fac cu mâna dată prin făină, mici cârnăciori de grosimea degetului şise fierb în apă cu sare . Între timp se face un sos de roşii în felul următor: se prăjeşte o ceapă tocată mărunt în puţină untură, se stinge cu apă şi se lasă să fiarbă până se moaie. Se adaugă câte puţin bulion şi se potriveşte de sare...

Read More

Galuste de cartofi la cuptor

23 februarie 2012 Legume  No comments

Galuste de cartofi la cuptor



500 g cartofi, unt proaspăt cât o nucă, 2 ouă, 2 linguri făină, 2 linguri brânză rasă, sare, piper, 1 lingură unt topit.

Se fierb cu coajă cartofii, se curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de carne. Se adaugă unt cât o nucă, două ouă, făina şi o lingură de brânză rasă. Se potriveşte de sare şi de piper. Se fac găluşte cu mâna dată prin făină. Se pune o cratiţă cu apă şi puţină sare la foc şi când dă în clocot, se introduc găluştele. Se ţin un sfert de oră fără să mai fiarbă. Se scurg, se aşază într-o formă, se pune brânză rasă printre ele, se stropesc cu unt topit şi se dau câteva minute la cuptor.

Read More

Iahnie de cartofi

23 februarie 2012 Legume  No comments

Iahnie de cartofi


1 kg cartofi, 2 cepe, 2 linguri ulei, 1 ceaşcă apă, 1 lingură bulion, sare, o frunză mică de dafin, 3 roşii, verdeaţă tocată.

Se curăţă cartofii şi se taie în lung, în sferturi. Se prăjeşte în ulei ceapa tăiată mărunt şi când s-a îngălbenit, se pun cartofii. Se lasă puţin, pe foc, apoi se toarnă o ceaşcă de apă în care s-a adăugat o lingură de bulion, sare şi o frunză de dafin. Se lasă să fiarbă înăbuşit fără să se mai amestece cu lingura în cratiţă. Dacă mai trebuie, se adaugă puţină apă. Se pot pune şi câteva roşii tăiate în două şi fără seminţe. La sfârşit se adaugă puţin pătrunjel sau mărar tocat. Se lasă să se răcorească înainte de a servi.

Read More

Turta de cartofi

23 februarie 2012 Legume  No comments

Turta de cartofi


500 g cartofi, 50 g unt, sare, piper, 1 lingură untură.

Se coc cartofii la cuptor. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se sfărâmă cu furculiţa. Se adaugă sarea, piperul şi untul. Se încinge într-o tigaie untura, se întind egal cartofii sfărâmaţi, apăsându-i cu lingura, se lasă să se rumenească pe o parte, apoi se întoarce ca o clătită turta formată, lăsând-o să se rumenească şi pe cealaltă parte. Se taie sferturi şi se serveşte pe lângă legume.

Read More

Chiftele de cartofi copti

23 februarie 2012 Legume  No comments

 Chiftele de cartofi copti

 

500 g cartofi, 1 felie pîine, 2 linguri făină, 2 ouă, 1 linguriţă verdeaţă tocată, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură.

Se coc cartofii. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se freacă bine împreună cu o felie de pâine muiată în lapte şi stoarsă. Se adaugă sare, un praf de piper, o lingură rasă de făină, gălbenuşurile, puţină frunză verde de pătrunjel şi la sfârşit cele două albuşuri bătute spumă. Se fac chifteluţe rotunde, se dau prin făină, ou şi pesmet şi se prăjesc în untură sau în ulei.

Read More

Chiftele de cartofi cu branza

23 februarie 2012 Legume  No comments

Chiftele de cartofi cu branza


300 g cartofi, 2 ouă, 1 lingură brânză rasă, sare, piper, 2 linguri făină, 2 linguri untură.

Se fierb cartofii, se curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de tocat carne, se amestecă cu ouăle bătute ca pentru omletă, o lingură de brânză rasă, o lingură de făină, sare şi puţin piper. Cu această pastă se face un cârnat gros, care se taie felii de un deget de groase. Aceste felii se tăvălesc prin făină şi se prăjesc pe ambele părţi în untură fierbinte.

Read More

Friganele de cartofi

23 februarie 2012 Legume  No comments

 Friganele de cartofi



300 g cartofi, 1 ou, 1/2 ceaşcă făină, 1/2 ceaşcă lapte, sare, piper, 1 linguriţă pătrunjel verde tocat, 2 linguri untură.

Se curăţă cartofii cruzi şi se rad pe răzătoarea cu găuri mai mari. Se adaugă sare, piper şi pătrunjel verde tocat. Separat se face un aluat de clătite. Se amestecă cu cartofii. Se ia din compoziţie cu linguriţa şi se toarnă în untura fierbinte. Se rumenesc pe ambele părţi.

Read More

Piure de cartofi

23 februarie 2012 Legume  No comments

Piure de cartofi



500 g cartofi, 2 linguri unt, 3 linguri lapte, sare.

Se curăţă cartofii, se taie în sferturi şi se pun la fiert într-o cratiţă cu apă cât să-i acopere şi puţină sare. Se fierb repede, se scurg de apă şi se trec cât sunt fierbinţi printr-o sită. Se bat bine cu unt în cratiţa în care au fiert. Când au devenit albi şi spumoşi ca o cremă, se adaugă laptele fierbinte, câte puţin. Se mai bat apoi pe foc, ca să se înfierbânte, fără însă să se rumenească pe fund sau să fiarbă. Se potriveşte gustul sărat. Se serveşte imediat. Cu cât aşteaptă, cu atât este mai puţin gustos. Se poate pregăti piureul fără să se mai treacă prin sită cartofii. Astfel, după ce au fiert, se scurg şi se sfărâmă bine cu o lingură de lemn, pe margmea maşinii...

Read More

Cartofi umpluti in coaja

23 februarie 2012 Legume  No comments

 Cartofi umpluti in coaja



12 cartofi mijlocii, 1 lingură unt, 2 gălbenuşuri, 1 lingură brânză rasă, 100 g şuncă sau parizer.

Se aleg cartofii tineri, netezi şi la fel de mari, se spală şi se coc la cuptor . Se taie la capăt un capac şi cu ajutorul unei, linguriţe se scoate tot miezul. Se freacă repede, cât este fierbinte, cu o lingură de unt. Se adaugă pe  rând două gălbenuşuri, brânză rasă, sare şi şuncă tăiată mărunt. Se umplu cartofii la loc cu vârf, netezindu-i cu lama cuţitului. Se presară cu brânză rasă şi se stropesc cu unt topit. Se aşază pe o tavă, se dau la cuptor, se ţin circa 20 de minute, până se rumenesc deasupra. Se aşază pe o farfurie, pe şervet, se servesc imediat, fierbinţi...

Read More

Cartofi umpluti cu branza

23 februarie 2012 Legume  No comments

 Cartofi umpluti cu branza



6 cartofi frumoşi, 200 g brânză de vacă, 2 ouă, 1/2 lingură făină, 1 lingură unt, sare.

Se curăţă cartofii cruzi, se taie în două, în lat, şi se scobesc înăuntru, formând ca nişte găoace cu peretele de 1 cm de gros. Se taie foarte puţin din fund, ca să poată sta în tavă. Se face o umplutură de brânză de vacă cu puţină brânză de oi, două ouă, sare, făină. Se umplu cartofii cu vârf netezindu-se cu un cuţit. Se aşază într-o cratiţă cu unt fierbinte şi se lasă puţin să se rumenească pe fund. Se pune apoi câte puţină zeamă de carne sau apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit până ce se frăgezesc. Înainte de a servi se adaugă câteva linguri de smântână.

Read More