Category Legume
-
Mancare de telina
19 martie 2012 Legume
-
Mancare de telina
Read More
6 ţeline, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 1 lingură bulion, 1 linguriţă zahăr, 3 linguri ulei, pătrunjel verde tocat, sare. Se curăţă ţelina, se taie felii care se prăjesc cu puţin ulei. Se aşază în cratiţă. În tigaia în care s-a prăjit ţelina, se mai adaugă o lingură de ulei şi se rumeneşte o ceapă tocată; se pune făină, se stinge cu puţină apă, se adaugă bulion, sare şi zahăr. Se toarnă sosul peste ţelina din cratiţă şi se dă o jumătate de oră la cuptor. Mâncarea se serveşte răcorită, după ce s-a presărat deasupra pătrunjel verde tocat mărunt. -
Pilaf de praz
19 martie 2012 Legume
-
Pilaf de praz
Read More
6 fire de praz, 1 ceapă, 1 ceaşcă de orez, 2 ceşti apă, 3 linguri ulei, 1 lingură bulion sau 4 roşii, sare, piper.
Se toacă ceapa mărunt şi se prăjeşte cu două linguri de ulei. Se alege orezul, se spală, se usucă şi se amestecă cu ceapa, când aceasta s-a topit fără să se rumenească. între timp se taie prazul felii subţiri, se înăbuşă cu o lingură de ulei, se aşază în cratiţă cu orezul, se adaugă roşiile fără coajă şi fără seminţe, sau o lingură de bulion şi două ceşti de apă. Se potriveşte de sare şi de piper şi se dă la cuptor până scade apa, iar orezul este potrivit de fiert. Se serveşte mâncarea răcorită. La fel se face cu arpacaş, muiat însă din ajun ca să fiarbă mai repede. -
Praz cu masline
19 martie 2012 Legume
-
Praz cu masline
Read More
1 legătură bună de praz, 150 g măsline, 3 Iinguri ulei, 1 linguriţă făină, 1 lingură bulion, 1 linguriţă oţet, sare.
Se curăţă prazul, se taie bucăţi şi se opăresc cu apă cu sare. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pune prazul scurs de apă şi se ţine până începe să se rumenească. Separat, se prăjeşte uşor făina cu o lingură de ulei, se stinge cu puţină apă, se adaugă bulionul şi o lingurită de oţet. Se toarnă sosul în cratiţa cu praz şi se dă la cuptor. Când este aproape gata se adaugă măslinele opărite câteva minute în apă clocotită. Se potriveşte de sare. Mâncarea se serveşte călduţă. -
Praz cu smantana
19 martie 2012 Legume
-
Praz cu smantana
Read More
1 legătură bună de praz, 1 ceaşcă lapte, 1 lingură unt, 1 ceaşca smântână, 1 linguriţă brânză.
Se curăţă prazul, se taie bucăţi şi se pune la fiert cu apă docotită, schimbând apa de 2 — 3 ori. Se scurge bine şi se înăbuşă cu puţin lapte, 10 — 15 minute. Se pune sare. Se aşază cu unt, într-o formă rezistentă la foc; se toarnă deasupra o ceaşcă de smântână. Se presară brânză rasa, se dă un sfert de oră la cuptor. -
Turta de praz
19 martie 2012 Legume
-
Turta de praz
Read More
6 fire frumoase de praz, 1 lingură unt, 1 ou, sare, piper. Pentru aluat: 150 g făină, 1 ou, unt cât o nucă. Se face un aluat dintr-un ou, făină cât se cere şi puţin unt.
Se taie mărunt prazul şi se moaie într-o tigaie cu o lingură de unt. Se pune sare şi piper. Se dă la o parte şi după ce s-a răcorit, se amestecă cu un ou. Se întinde o foaie de aluat, se îmbracă o formă de turtă, se pune prazul şi se acoperă cu altă foaie de aluat. Se unge cu ou, se dă la cuptor până se rumeneşte deasupra. Se serveşte fierbinte, cu salată. -
Praz umplut cu orez
19 martie 2012 Legume
-
Praz umplut cu orez
Read More
1 legătură bună de praz, 1 ceaşcă orez, 3 linguri unt, sare, piper. Pentru sos: 2 cepe, 1/2 lingură unt, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă zahăr, 1 lingură bulion sau 4 — 5 roşii, sare.
Se taie prazul bucăţi lungi de circa 6 cm şi se trage cu grijă miezul. Foile de deasupra rămân în formă de tuburi care se umplu. Miezul scos se toacă mărunt, se înăbuşă cu puţin unt. Separat se prăjeşte orezul în unt, se stinge cu o ceaşcă de apă. Când orezul începe să se umfle, se amestecă cu prazul înăbuşit, se adaugă sare, piper. Se umple prazul şi se pune în cratiţă cu unt. Se face un sos din ceapă tocată mărunt şi rumenită, făină, bulion de roşii, zahăr şi puţină apă. Se toarnă deasupra. Se dă la cuptor. Se lasă să fiarbă până scade sosul cât trebuie... -
Andive inabusite cu unt
19 martie 2012 Legume
-
Andive inabusite cu unt
Read More
1 kg andive, 1 lingură unt, 1 linguriţă zeamă de lămâie, sare.
Se curăţă andivele de frunzele galbene şi se retează din coadă. Se spală bine în mai multe ape reci, să nu rămână nisip printre frunze. Se unge cu o lingură de unt o cratiţă potrivit de mare, în care să încapă andivele aşezate unele lângă altele. Se pun în cratiţă, se presară sare, se adaugă , 3 — 4 linguri de apă, zeama de la o jumătate de lămâie şi încă o lingură de unt deasupra. La început se pun câteva minute pe foc iute, până ce dă apa în clocot, se acoperă perfect şi se dau la cuptor. Trebuie să fiarbă înăbuşit circa o oră, la foc mic, astfel încât în acest timp să nu se mai adauge apă, dar nici să nu se ardă andivele pe fund. Se aşază pe farfurie, se servesc foarte fierbinţi... -
Clatite cu varza
19 martie 2012 Legume
-
Clatite cu varzaSe face un aluat de clătite din două ouă . Se taie mărunt o varză mică (de preferinţă se rade pe răzătoarea cu găuri mari). Se dă puţină sare şi se amestecă cu aluatul de clătite. Se fac clătite obişnuite, se rumenesc într-o tigaie cu puţin unt, pe ambele părţi, ţinându-se la cald până ce sunt toate gata. Se servesc fierbinţi, aşezate unele peste altele, ca o budincă, cu smântână.Read More
-
Sufleu de varza
19 martie 2012 Legume
-
Sufleu de varza
Read More
1 varză mijlocie, 100 g unt proaspăt, 1 lingură făină, 1 lingură brânză rasă, 2 linguri smântână, 3 ouă, sare, piper, 1 linguriţă pesmet.
Se taie în patru o varză mijlocie şi se pune să fiarbă 10 minute. Se scurge bine de apă şi se toacă mărunt. Separat se freacă spumă untul, se adaugă făina, brânza rasă, smântâna şi gălbenuşurile. Se amestecă cu varza, se potriveşte de sare şi de piper. La urmă se adaugă cele trei albuşuri bătute spumă. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc, se toarnă compoziţia, deasupra se presară pesmet şi se pun câteva bucăţele de unt. Se dă la cuptor la foc potrivit, ţinându-se până creşte şi se rumeneşte frumos deasupra. -
Budinca de varza
15 martie 2012 Legume
-
Budinca de varza
1 kg varză, 3 ouă, 2 linguri unt, 3 cepe, 2 linguri pesmet, 2 linguri brânză, unt proaspăt cât o nucă, sare, piper.
Read More
Se alege o varză frumoasă. Se curăţă, apoi se desprind 6 — 7 foi întregi şi cât mai mari. Se lasă la o parte. Se taie varza mărunt şi se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt, la foc mic. Se ţine circa o jumătate de oră, amestecând din timp în timp, până se moaie de tot, dar fără să se rumenească. Se adaugă cepele tăiate mărunt şi puţin pătrunjel verde tocat. Când şi ceapa s-a muiat, se dă la o parte. După ce s-a răcorit puţin, se adaugă o lingură de pesmet, ouăle bătute ca pentru omletă, brânză şi sare. Se amestecă bine. Într-un castron se aşază un şervet destul de mare ca să iasă capetele peste marginea castronului...