Category Legume
-
Vinete umplute cu orez
10 martie 2012 Legume
-
Vinete umplute cu orez6 vinete mijlocii, 1/2 ceaşcă orez, 500 g roşii, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, 1 linguriţă de zahăr, sare, piper, 2 linguri ulei, 1 lingură pesmet.Se aleg vinete potrivit de mari. După ce s-a tăiat capătul dinspre coadă, se taie vinetele în două, în lungime. Se pun în apă clocotită şi se ţin un sfert de oră. Se scot, se sărează şi se aşază pe masa de lemn, deasupra punându-se un fund cu greutăţi pe el. Se ţin astfel o jumătate de oră să se scurgă. Se prăjeşte o ceapă tăiată mărunt cu o lingură de ulei. Se adaugă roşiile tăiate bucăţi, usturoiul, zahărul, sare, piper. Se lasă totul să fiarbă până se obţine un sos bine scăzut, Se trece prin sită. Se fierbe separat în apă 1/2 ceaşcă de orez...Read More
-
Vinete cu branza la cuptor
10 martie 2012 Legume
-
Vinete cu branza la cuptor3 vinete mijlocii, 3 linguri făină, 4 linguri unt sau untură, 1 1/2 ceaşcă cu lapte, 100 g brânză, sare, 1 linguriţă pesmet, unt proaspăt cât o nucă.Se prăjesc vinetele ca pentru “Vinete greceşti” şi se prăjesc în unt sau untură. Separat se face un sos alb din două linguri de unt în care se prăjesc uşor două linguri de făină şi se stinge cu lapte. Se adaugă brânză rasă, se potriveşte de sare şi de piper. Într-o formă rezistentă la foc, se aşază rânduri alternând de vinete şi de sos. Deasupra se presară pesmet şi se adaugă câteva bucăţele de unt. Se dă la cuptor până începe să se rumenească.Read More
-
Vinete grecesti
10 martie 2012 Legume
-
Vinete grecesti3 vinete mijlocii, 1 lingură făină, 3 căpăţâni de usturoi, 500 g roşii, 3 linguri ulei, 1 linguriţă zahăr, sare.Se aleg vinete mijlocii, se taie felii, se opăresc câteva minute în apă clocotită cu sare şi se ţin 20 minute sub teasc. Se scurg, se dau prin făină şi se rumenesc în ulei la foc mijlociu, încet, ca să fie bine pătrunse. Se curăţă usturoiul, se prăjeşte uşor cu puţin ulei, se adaugă roşiile fără coajă, zahărul şi sarea. Se lasă să fiarbă acoperit până ce usturoiul începe să se moaie. Se aşază feliile de vinete frumos pe farfurie, iar la mijloc se toarnă sosul de roşii cu usturoi.Read More
-
Vinete impanate- Imambaialdi
10 martie 2012 Legume
-
Vinete impanate-Imambaialdi6 vinete potrivite, 4 cepe, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1/2 ţelină, 1 ardei gras, 1/2 varză, 6 căţei de usturoi, frunze şi cozi de ţelină, 2 linguri ulei. Pentru sos: 2 linguri bulion sau 300 g roşii, 1 linguriţă făină, 1 lingură ulei, 1 linguriţă zahăr, sare.Se aleg vinete proaspete, mai mici. Se taie capătul dinspre coadă, apoi cu un cuţit mic se fac patru despicături în lungime, fără a pătrunde prea adânc. Se ţin circa 10 minute înapă clocotită. Se scot, se sărează, se aşază una lângă alta pe un fund de lemn, iar deasupra se pune alt fund cu greutăţi pe el. Se lasă astfel la teasc o jumătate de oră, să se scurgă şi să iasă amăreala din ele. Între timp se taie ceapa peştişori şi se rumeneşte în ulei...Read More
-
Rosii cu sufleu de branza
10 martie 2012 Legume
-
Rosii cu sufleu de branza12 roşii mijlocii, 2 ouă, 1 lingură făină, 2 linguri unt, 1 1/2 ceaşcă lapte sau apă, 1 lingură brânză rasă, sare.Se aleg roşii rotunde, frumoase, se taie în două în lăţime, se scobeşte miezul. Se lasă cu gura în jos să se scurgă. Se prăjeşte uşor făina cu o lingură de unt, se stinge cu lapte. Se face un sos destul de gros, se adaugă brânză rasă, gălbenuşurile, sarea şi la sfârşit albuşurile bătute spumă. Se aşază roşiile într-o formă cu marginile joase, unsă bine cu unt, se pune în fiecare câte o lingură de umplutură, se presară brânză şi se dau la cuptor, la foc potrivit. Se servesc în formă.Read More
-
Rosii umplute cu ciuperci
10 martie 2012 Legume
-
Rosii umplute cu ciuperci12 roşii mijlocii, 250 g ciuperci, 2 cepe, 2 linguri ulei, 1 linguriţă bulion de ardei, 1 căţel de usturoi, 1 lingură pesmet, 1 linguriţă zahăr, sare, piper.Se aleg roşii netede, rotunde şi potrivit de mari. Se taie un căpăcel în partea unde a fost codiţa, se scot miezul şi seminţele cu grijă, ca să nu se spargă roşiile, şi se pun cu gura în jos, să se scurgă. Se lasă să se scurga. Se prăjeşte în ulei ceapa tocată mărunt. Se spală ciupercile, şi după ce se îndepărtează vârful piciorului, se toacă mărunt. Se pun în uleiul cu ceapă, se adaugă sare, piper. Se amestecă şi când ciupercile încep să se moaie, se adaugă o linguriţă de bulion de ardei, usturoiul sfărâmat, o lingură bună de pesmet şi puţină apă...Read More
-
Rosii umplute cu orez
9 martie 2012 Legume
-
Rosii umplute cu orez12 roşii potrivit de mari, 2 cepe, 1 ceaşcă de orez, 2 linguri ulei, 1 linguriţă verdeaţă, sare, piper. Pentru sos: miezul de la roşii, 1 ceapă, 1 lingură ulei, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă zahăr, sare.Se aleg roşii netede, rotunde şi potrivit de mari. Se taie un căpăcel în partea unde a fost codiţa, se scot miezul şi seminţele cu grijă, ca să nu se spargă roşiile, şi se pun cu gura în jos, să se scurgă. Separat se prăjeşte în ulei ceapa tăiată mărunt, se adaugă orezul, şi când începe să se îngălbenească, se stinge cu apă. Se ţine câteva minute pe foc să înflorească orezul (începe să se umfle). Se dă la o parte, se adaugă verdeaţă tocată, sare şi piper. Se umplu roşiile...Read More
-
Chiftele de linte
9 martie 2012 Legume
-
Chiftele de linte250 g linte, 1 felie pâine, 1 ceapă mică, 1 ou, sare, piper, 1 lingură făină, 2 linguri untură.Se fierbe lintea aşa cum s-a arătat mai sus. Se scurge bine. Se trece prin maşina de tocat adăugând o felie mai groasă de pâine muiată în apă şi stoarsă bine, ceapă prăjită în untură, un ou, sare, piper şi doi căţei de usturoi (după gust). Se fac cu mâna chiftele care se dau prin făină şi se prăjesc în untură. Sunt gustoase şi pot fi servite în locul chiftelelor de carne, când lipseşte carnea.Read More
-
Linte batuta
9 martie 2012 Legume
-
Linte batuta500 g linte, sare, 2 cepe, 2 linguri ulei.Se pune lintea la fiert, la fel ca mai sus. Se scurge, se trece fierbinte prin sită. Se pune din nou în cratiţă şi se bate pe maşină până devine spumoasă. Se mai adaugă câte puţin din apa în care a fiert, ca să nu fie prea groasă. Se serveşte cu ceapă prăjită în ulei. Este foarte gustoasă dacă la fiert se adaugă câteva felii de slănină afumată, tăiată mărunt, iar înainte de a fi servită, se amestecă cu puţin unt proaspăt.Read More
-
Linte fiarta
9 martie 2012 Legume
-
Linte fiarta500 g linte, 1 ceapă, 1 morcov, 1 pătrunjel, 50 g unt proaspăt.Se alege lintea cu gri]ă, bob cu bob, ca să nu rămână pietricele prin ea, Se ţine două ore în apă călduţă. Se pune la fiert cu apă rece, cu o ceapă şi zarzavat. Trebuie să fiarbă încet, ca să nu se terciuiască. Sare se pune numai la sfârşit, când lintea este aproape fiartă, altfel rămâne tare. Când este gata, se scurge şi se adaugă o bucată de unt proaspăt. Untul trebuie să fie tăiat în bucăţi mici ca să se topească repede. Se amestecă, se serveşte fierbinte.Read More