Category Legume

Pilaf cu dovlecei

3 martie 2012 Legume  No comments

Pilaf cu dovlecei


3 dovlecei mijlocii, 1 ceaşcă orez, 1 ceapă, 2 linguri ulei, sare, mărar tocat, 2 ceşti cu apă. Pentru sos: 500 g roşii, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă făină, 1 frunză de ţelină, sare.

Se rad dovleceii, se taie şi se rumenesc cu puţin ulei. Se pregăteşte orezul ca pentru pilaful de urzici .Se aşază într-o cratiţă orezul şi dovleceii, împreună cu uleiul în care au fost prăjiţi, se adaugă apă, două ceşti la o ceaşcă de orez. Se potriveşte de sare. Se pune verdeaţă, se acoperă, se lasă să fiarbă la cuptor, la foc mic, o jumătate de oră. Este gata când bobul de orez se striveşte uşor între degete. Se serveşte cu sos de roşii pregătit din roşii fierte cu sare, zahăr, făina şi o frunză de ţelină...

Read More

Dovlecei cu rosii la cuptor

3 martie 2012 Legume  No comments

Dovlecei cu rosii la cuptor



3 dovlecei mijlocii, 500 g roşii, 1 lingură făină, 190 g brânză albă, 2 linguri unt sau untură, sare.

Se aleg dovlecei de mărime potrivită. Se rad, se taie felii rotunde şi se prăjesc în unt sau în untură. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc, se aşază rânduri de dovlecei alternând cu felii de roşii şi cu feliuţe subţiri de brânză . Se potrivesc de sare, se presară deasupra brânză rasă şi se pun câteva bucăţele de unt. Se dau la cuptor. Se servesc în formă. Se mai pot pregăti dovleceii ca mai sus, aşezându-i în formă cu felii de roşii, şi înlocuind brânza cu câţiva căţei de usturoi, tocaţi şi rumeniţi cu puţină untură. Deasupra se presară pesmet şi câteva bucăţele de unt.

Read More

Dovlecei umpluti cu sufleu de branza

2 martie 2012 Legume  No comments

Dovlecei umpluti cu sufleu de branza



5 dovlecei frumoşi, 2 linguri unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă lapte sau apă, 2 linguri brânză, 2 ouă, sare.

Se aleg dovlecei frumoşi. Se taie în patru, întâi în lat, apoi fiecare bucată în două, în lungime. Se opăresc în apă clocotită cu sare. Se scot, se scurg, iar când s-au răcorit, fiecare sfert se scobeşte înăuntru. Separat se face un sos gros dintr-o lingură rasă de unt şi o lingură plină de făină, care se stinge cu apă sau cu lapte, amestecând mereu să nu se facă cocoloşi, până se îngroaşă bine şi se desface de pe cratiţă. Se dă la o parte să se răcorească, apoi se adaugă brânză rasă, sare şi pe rând două gălbenuşuri şi cele două albuşuri bătute spumă...

Read More

Dovlecei umpluti cu branza

2 martie 2012 Legume  No comments

Dovlecei umpluti cu branza

6 dovlecei mijlocii, 2 linguri unt sau untură, 2 linguri brânză, 1 lingură pesmet, sare, 2 linguri smântână.

Se rad dovleceii, se taie în două şi se scobesc. Miezul se prăjeşte cu puţină untură, se amestecă cu brânza (fie brânză albă, fie altă brânză) şi cu pesmetul. Se potriveşte de sare. Se umplu dovleceii şi se dau la cuptor o jumătate de oră până sunt dovleceii fragezi.

Read More

Dovlecei umpluti cu miezul lor

2 martie 2012 Legume  No comments

Dovlecei umpluti cu miezul lor



6 dovlecei mijlocii, 1 felie pâine, 2 cepe, 1 lingură făină, 1 ou, 1 lingură bulion sau 4 roşii, 1 linguriţă verdeaţă tocată, sare, piper, 2 linguri untură sau ulei.

Se aleg dovlecei proaspeţi de mărime mijlocie. Se rad, se taie în două şi se scobesc. Miezul scos se toacă împreună cu o felie de pâine muiată şi stoarsă şi o ceapă prăjită. Se adaugă un ou, sare, piper, făină şi verdeaţă tocată. Cu această compoziţie se umplu dovleceii şi se aşază într-o cratiţa cu puţină untură şi se rumenesc. Separat se face următorul sos de roşii: se prăjeşte uşor o ceapă tocată cu puţină untură, se pune un vârf de lingură de făină, se stinge cu apă, se adaugă bulion, se lasă să dea câteva clocote şi se toarnă în cratiţă peste dovlecei...

Read More

Dovlecei prajiti

2 martie 2012 Legume  No comments

Dovlecei prajiti



3 dovlecei mijlocii, 2 linguri făină, 1/2 ceaşcă lapte, 3 linguri untură.

Se rad dovleceii de coajă şi se taie fie în lung, fie rotund, în felii de 1/2 centimetru grosime. Nu trebuie să se săreze înainte de a fi puşi la prăjit. Se înfierbântă untura. Pentru ca dovleceii să fie frumos rumeniţi, trebuie prăjiţi în untură multă. Se dau dovleceii în făină, se moaie în lapte şi din nou se dau în făină. Se rumenesc pe ambele părţi. Trebuie serviţi imediat ce sunt gata. Dacă stau, se moaie cojiţa de deasupra. Se sărează la masă.

Read More

Chiftele de dovlecei

2 martie 2012 Legume  No comments

Chiftele de dovlecei



3 dovlecei mijlocii, 1 ou, 2 linguri făină, 1 linguriţă verdeaţă tocată, sare, piper, 2 Iinguri untură.

Se fierb dovleceii şi se scurg bine (se ţin la scurs cel puţin o jumătate de oră, ca să lase apa din ei). Se toacă, se amestecă cu un ou, făină, piper, sare, verdeaţă. Se toarnă cu lingura într-o tigaie cu untură (sau ulei) fiterbinte. Se prăjesc pe ambele părţi şi se servesc cu salată.

Read More

Dovlecei cu mazare si verdeata

2 martie 2012 Legume  No comments

Dovlecei cu mazare si verdeata



1 kg dovlecei în floare, 4 roşii, 250 g mazăre verde boabe, 1 ceapă, 1 linguriţă mărar şi pătrunjel tocat, 2 linguri ulei, sare.

Se toacă ceapa mărunt şi se prăjeşte cu puţin ulei. Se adaugă dovleceii în floare, proaspeţi, câteva felii de roşii şi verdeaţă tocată. Se potriveşte de sare, se acoperă şi se dă la cuptor. Când dovleceii sunt gata, se adaugă mazărea fiartă separat în apa cu sare. Mâncarea se serveşte rece.

Read More

Dovlecei cu cartofi la cuptor

2 martie 2012 Legume  No comments

Dovlecei cu cartofi la cuptor



3 dovlecei, 300 g cartofi, 2 ouă, 1 lingură untură, 1 lingură brânză rasă, 1 linguriţă verdeaţă tocată, 2 ceşti lapte, 50 g unt proaspăt, sare.

Se rad dovleceii, se curăţă cartofii şi se taie felii (cruzi). Se fierb ouăle răscoapte. Se unge cu untură o formă rezistentă la foc, se aşază un rând de felii de cartofi, un rând de felii de dovlecei, unul de felii de ouă răscoapte, se presară brânză, puţină verdeaţa şi din nou cartofi, dovlecei şi ouă. Deasupra se toarnă lapte, potrivit de sărat, cât să acopere legumele din formă, se pun câteva bucăţele de unt proaspăt şi se dă la cuptor, la foc potrivit, până ce se fierb cartofii şi dovleceii.

Read More

Dovlecei grecesti

29 februarie 2012 Legume  No comments

Dovlecei grecesti


1 kg dovlecei în floare, 2 linguri ulei, 100 g arpagic, 2 linguriţe mărar şi pătrunjel verde tocat.

Se aleg dovlecei tineri, foarte proaspeţi. Nu se rad, se spală numai şi se rumenesc într-o cratiţă cu puţin ulei. Separat se prăjeşte uşor, de asemenea în ulei, arpagicul, se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, pînă se moaie. Se pune arpagicul în aceeaşi cratiţă cu dovleceii, se adaugă puţină apă, verdeaţă tocată şi se potriveşte de sare. Se poate adăuga în sos şi zeama de la o jumătate de lămâie.

Se dau la cuptor şi când sunt gata, se servesc după ce s-au mai răcorit.

Read More