Ciulama de ciuperci

21 aprilie 2012 Legume  No comments

Ciulama de ciuperci


1 kg ciuperci, 2 linguri unt, 2 linguri făină, sare, piper.

               Se aleg ciuperci, de preferinţă mici, în orice caz foarte proaspete, albe şi cu carnea tare. Se curăţă, se rup picioarele, iar ciupercile mari se taie în patru sau în mai multe bucăţi, după mărime şi se fierb în apă cu puţină sare. Se prăjeşte uşor făina în unt şi se stinge cu o ceaşcă din zeama în care au fiert ciupercile. Se lasă să fiarbă încet până ce sosul este potrivit de gros. Se amestecă cu ciupercile; se dă sare şi piper şi se lasă să dea împreună câteva clocote. Se serveşte foarte fierbinte, cu mămăligă.

Read More

Ciuperci cu smantana

21 aprilie 2012 Legume  No comments

Ciuperci cu smantana


1 kg ciuperci, 2 linguri unt, 1 ceaşcă smântână, 1 linguriţă făină, sare, mărar tocat.

               Se aleg ciuperci, de preferinţă mici, în orice caz foarte proaspete, albe şi cu carnea tare. Se curăţă, se rup picioarele, iar ciupercile mari se taie în patru sau în mai multe bucăţi, după mărmie. Pe măsură ce sunt curăţite, se aruncă într-o cratiţă cu apă rece în care s-a pus puţin oţet şi un praf de sare, pentru a nu se înnegri înainte de a fi puse foc. Îndată ce sunt toate curăţite, se pun în cratiţă să se înăbuşe, cu unt şi puţină sare. Se amestecă din când în când se fierb până ce apa pe care au lăsat-o este aproape scăzută. Când sunt gata, se adaugă smântâna amestecată cu făină şi se lasă la foc mic până încep din nou să fiarbă...

Read More

Budinca de clatite cu legume

21 aprilie 2012 Legume  No comments

Budinca de clatite cu legume

O mână de fasole verde, o mână de mazăre boabe, câteva buchete de conopidă, 1 dovlecel mic, 2 cartofi, 1 morcov, 1 lingură făină, 1 lingură unt, 1 ceaşcă lapte, 2 ouă, 2 linguri brânză rasă, 2 linguri smântână, sare. Pentru clătite: 2 ouă, 1 ceaşcă făină, 1 ceaşcă lapte, 1 lingură unt, sare.

             Se fac 14 — 15 clătite din două ouă. Dinainte se pregătesc legumele fierte separat, adică fasole verde, mazăre boabe, câteva buchete de conopidă, un dovlecel, doi cartofi, un morcov, acestea din urmă curăţite şi tăiate bucăţi potrivite. În acest timp se pregăteşte sosul astfel: se prăjeşte o lingură de făină cu o lingură de unt şi înainte de a se rumeni, se stinge cu lapte, potrivind sosul să aibă consistenţa smântânii...

Read More

Chiftele de zarzavat

21 aprilie 2012 Legume  No comments

Chiftele de zarzavat

2 morcovi, 2 pătrunjei, 1 ţelină, 1 praz, 5 cartofi, 2 ouă, 2 linguri brânză, 3 linguri făină, sare, piper, 3 linguri untură sau ulei.
Se fierbe tot zarzavatul şi cartofii fără coajă. Se scurg bine de apă, se dau prin maşina de carne. Se adaugă două linguri de făină, două ouă, brânză, sare, piper. Se fac chiftele rotunde care se dau prin făină şi se prăjesc în untură sau în ulei.

Read More

Şnitel de legume

9 aprilie 2012 Legume  No comments

Şnitel de legume



2 morcovi, 1 pătrunjel, 4 cartofi, 1/4 de varză, o mână de fasole, una de mazăre; 2 ouă, 2 linguri făină, 1 lingură brânză rasă, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură, sare.

Se fierb împreună sau separat, în apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii fără coajă, varza (opărită mai înainte), fasolea verde şi mazărea boabe, verde. Se scurg bine din apă şi se toacă împreună, afară de mazăre, potrivit de mărunt. Separat se amestecă o lingură de făină cu două ouă, se adaugă zarzavatul, brânza rasă şi sare dacă mai trebuie. Se ia cu lingura din compoziţie, se fac chiftele rotunde cu mâna dată prin făină şi se turtesc apoi în formă de şniţel, pe un fund presărat cu pesmet. Se rumenesc în untură şi se servesc cu salată...

Read More

Legume asortate

9 aprilie 2012 Legume  No comments

Legume asortate



200 g morcov, 200 g mazăre verde, 200 g fasole, 200 g cartofi, 1 conopidă mijlocie, 3 linguri unt.

Se pregătesc separat: morcovi, mazăre, fasole, cartofi, aşa cum s-a arătat la fiecare, şi se fierbe o conopidă frumoasă. Se aşază pe o farfurie rotundă conopida la mijloc, împrejur fasolea, apoi cartofii, morcovii şi, în sfârşit, mazărea. Se toarnă unt peste conopidă, se servesc cât mai fierbinţi.

Read More

Ghiveci cu ulei

9 aprilie 2012 Legume  No comments

Ghiveci cu ulei



Zarzavat de tot felul, în total 1,500 kg, 4 cepe, 4 roşii, 3 linguri ulei, pătrunjel verde tocat.

Se pregăteşte zarzavatul astfel: se taie puţină varză în bucăţi, un morcov, un pătrunjel şi o jumătate de ţelină în felii subţiri, se curăţă o mână de bame care se opăresc cu borş, una de mazăre, una de fasole verde. Se rade un dovlecel şi se taie în bucăţi potrivite, precum şi o vânătă, care se opăreşte mai înainte cu apă. Dacă se găseşte, se pun şi câteva buchete de conopidă şi la urmă roşiile tăiate în două şi fără seminţe, un ardei gras tăiat mărunt şi câţiva cartofi curaţaţi şi tăiaţi în bucăţi ca şi dovleceii. Separat se rumenesc în ulei cepele tăiate felii, se pune zarzavatul, dacă trebuie se mai adaugă ulei, puţină apă, sare...

Read More

Ceapa umpluta cu usturoi

9 aprilie 2012 Legume  No comments

Ceapa umpluta cu usturoi



12 cepe mijlocii, 4 căpăţîni de usturoi, 2 linguri ulei, sare, piper, 1 lingură pesmet.

Se opăresc cepele şi usturoiul cu apă clocotită. Se scobesc cepele. Se pisează în piuliţă de piatră usturoiul şi miezul scos din ceapă, cu sare, piper şi puţin ulei. Se umplu cu această pastă cepele, se presară deasupra pesmet şi se dau la cuptor într-o farfurie cu puţin ulei. Se ţin până se rumenesc.

Read More

Ceapa umpluta

9 aprilie 2012 Legume  No comments

Ceapa umpluta



12 cepe mijlocii, 1 felie pâine, 12 nuci, sare, piper, 1 linguriţă verdeaţă, 2 linguri ulei, 2 linguri făină, 1 lingură bulion, 1 Iinguriţă zahăr, sare.

Se aleg cepe de mărime mijlocie, se curăţă şi se fierb în apă cu sare până încep să se moaie. Se scurg din apă şi după ce s-au mai răcorit, se scobesc, iar miezul se toacă împreună cu o felie de pâine muiată şi stoarsă, la care se adaugă sare, piper, verdeaţă şi câteva nuci pisate bine, într-o piuliţă de piatră. Cu această compoziţie se umplu cepele şi se aşază în cratiţă. Între timp se pregăteşte sosul. Se face un rântaş din ulei cu făină, care se stinge cu apă. Se adaugă puţin bulion, zahăr, sare. Se strecoară sosul peste cepele din cratiţă şi se dă la cuptor...

Read More

Mancare de morcovi

9 aprilie 2012 Legume  No comments

Mancare de morcovi



1 kg morcovi, 3 cepe, 2 linguri unt sau untură, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă făină, 2 ceşti zeamă de carne sau apă, 1 gălbenuş, sare.

Se rad morcovii, se taie felii şi se pun să fiarbă cu apă rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii foarte subţiri şi se pun într-o cratiţă cu unt şi cu morcovii fierţi şi scurşi. Se adaugă sare şi o linguriţă de zahăr. Se ţin o jumătate de oră pe foc mic, mişcând cratiţa din când în când, ca să nu se prindă ceapa şi morcovii pe fund. Se presară făina şi se toarnă zeama de carne sau apă. Se lasă să mai fiarbă 20 de minute. Înainte de a servi, se amestecă separat un gălbenuş cu puţin sos din mâncare şi se toarnă apoi totul deasupra. Se serveşte fierbinte, cu frigănele...

Read More