Aperitiv din branza de burduf

4 februarie 2012 Aperitive  No comments

Aperitiv din branza de burduf


Ingrediente:
1/2 kg brinza sau cas de oaie proaspat, 50-100 ml bere, 100 ml smintina, 4-5 sardele, chimen, ceapa, sare.   
Mod de preparare:
 Brinza se marunteste cu furculita, casul se trece prin masina de tocat, se adauga berea, smintina, sardelele, o lingurita rasa de chimen macinat si ceapa rasa; compozitia se amesteca bine si se sareaza dupa gust. Compozitia se serveste in aceeasi zi, aranjata pe platou, ornata cu masline si gogosari.                                                                                                                                                    
Read More

Porumbei umpluti

4 februarie 2012 Diverse  No comments

Porumbei umpluti


porumbei umpluti3 porumbei, 150 g carne de viţel, 2 chifle, 1 ou, 1 ceapă mică, 1 lingură unt, sare, piper, pătrunjel verde tocat.

Se curăţă porumbeii, se sărează. Se umplu cu o umplutură făcută din carne de viţel tocată, pâine muiată în lapte şi stoarsă şi ficatul de porumbel, toate date de două ori prin maşină şi amestecate cu un ou, ceapă prăjită în unt, sare, piper, pătrunjel tocat. Se frig în tavă cu unt şi se servesc cu o garnitură de legume.

Read More

Porumbei fripti

4 februarie 2012 Diverse  No comments

Porumbei fripti


3 porumbei, 100 g slănină, 1 lingură unt, sare.

Se curăţă porumbeii, se sărează şi dacă ficatul n-a fost atins de fiere, se pune înăuntru. Se învelesc în felii subţiri de slănină, se dau la cuptor să se frigă cu puţină untură. Se ung mereu, iar când sunt aproape gata, se scoate slănina, se ţine la cald, iar porumbeii se lasă încă puţin în tavă şi se ung cu untură arnestecată cu boia de ardei, să prindă caloare. Se servesc pe feliile de slănină, cu garnitură de diferite legume, aşezate în mici moviliţe în jurul lor.

Read More

Porumbei cu mazare boabe

4 februarie 2012 Diverse  No comments

Porumbei cu mazare boabe


3 porumbei, 2 linguri unt, 150 g arpagic, 50 g slănină afumată, 1 linguriţă făină, 1/2 ceaşcă zeamă de carne, 2 ceşti mazăre verde, 1 linguriţă zahăr, sare.

Pentru orice mâncare, trebuie aleşi totdeauna numai porumbei tineri. Se curăţă ca şi puii, se sărează şi se pun într-o cratiţă, întregi, astfel încât să nu fie înghesuiţi, cu puţin unt. Se adaugă arpagicul curăţit şi slănina afumată, tăiată în cuburi mici. Se dau la foc potrivit şi se ţin să se rumenească frumos atât porumbeii, cât şi slănina. Cratiţa se mişcă mereu, ca să nu se ardă arpagicul. Se face separat un rântaş mai închis din 1/2 lingură de unt şi făină, se stinge cu zeama de carne. Se toarnă sosul în cratiţa cu porumbeii. Se adaugă mazărea boabe, o linguriţă de zahăr şi sare...

Read More

Curcan la cuptor umplut

4 februarie 2012 Diverse  No comments

Curcan la cuptor umplut


Pentru un curcan de 4 kg se face următoarea umplutură: 250 g pâine albă, ficatul de curcan, 100 g unt proaspăt, 2 ouă, sare, piper, mărar tocat, 100 g ciuperci.

Se pregăteşte curcanul ca pentru curcan la cuptor. Se face o umplutură din pâine muiată în lapte şi stoarsă bine, care se amestecă cu ficatul de curcan dat prin maşină, sau cu puţin ficat de viţel. Se freacă untul proaspăt spumă, se amestecă cu tocătura, se pun ouăle, sarea şi piperul. Se freacă totul bine până devine ca o pastă. După gust se pot adăuga şi câteva ciuperci, fierte în apă şi tăiate bucăţi, şi puţină verdeaţă. Se umple curcanul, se coase şi se frige la fel ca pentru curcan la cuptor

Read More

Curcan la cuptor

4 februarie 2012 Diverse  No comments

Curcan la cuptor


sare,untura,ulei,putin rom
Se curăţă curcanul, se spală în mai multe ape. Se scurge bine, se sărează şi se lasă astfel să stea o oră. De obicei se taie vârful aripilor şi picioarele, din care se pregătesc, împreună cu măruntaiele, piftii sau altă mâncare. Se aşază într-o tavă potrivită ca mărime, cu 2 — 3 linguri de apă şi o lingură de untură, se dă la cuptor. Se unge mereu cu sosul din tavă. La început se lasă focul mai mic, ca să se frăgezească cu încetul, apoi se iuţeşte focul, iar curcanul se unge cu puţin ulei amestecat cu rom, sau numai cu untură — nu însă cu aceea din tavă — pentru ca să se rumenească. Cu jumătate de oră înainte de a fi gata, nu se mai unge de loc. Un curcan potrivit de mare se ţine circa două ore şi jumătate la cuptor...

Read More

Ficat de gasca natur

4 februarie 2012 Diverse  No comments

Ficat de gasca natur

300 g ficat, 3 linguri untură de gâscă.

Se alege un ficat frumos, proaspăt şi alb, se îndepărtează vâna de sânge şi locul unde a fost fierea şi se ţine două ore în apă puţin sărată. Se şterge uşor cu o cârpă şi se aşază într-o cratiţă, cu untură de gâscă. Se acoperă cu o hârtie unsă cu unt şi se dă la cuptor la foc potrivit. Se unge din când în când cu untura din cratiţă. Când este gata, se presară cu sare. Se serveşte cald sau rece, după gust.

Read More

Gasca pe varza

4 februarie 2012 Diverse  No comments

Gasca pe varza

Jumătate dintr-o gâscă, 1 varză frumoasă, 1 lingură untură, 2 ceşti zeamă de carne, 10 boabe piper, sare.

Se pregăteşte gâsca ca pentru fript. Se taie mărunt o varză murată frumoasă, se fierbe în apă clocotită 10 minute şi se scurge bine. Se pune într-o cratiţă cu o lingură bună de untură şi zeamă de carne, atât cât să fie acoperită. Se lasă să fiarbă la foc mic. Dacă scade, se mai adaugă câte puţină apă. Varza nu trebuie să se rumenească. Se aşază gâsca într-o tavă adâncă cu 2 — 3 linguri de apă. În timpul cât se frige, se udă din când în când cu zeama din tavă. Se adaugă varza şi piperul, se mai ţine la cuptor până se frige gâsca cât trebuie, fără să se usuce. Se aşază varza pe farfurie şi deasupra gâsca tăiată în bucăţi...

Read More

Gasca cu castraveti

4 februarie 2012 Diverse  No comments

Gasca cu castraveti


1 kg carne de gâscă, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 6 castraveţi mijlocii muraţi, 1/2 linguriţă boia de ardei.

Se taie dintr-o gâscă bucăţile potrivite pentru mâncare şi se aşază în cratiţă fără untură, deoarece gâsca lasă singură grăsime. Când încep să se rumenească, se adaugă o ceapă tăiată mărunt, se amestecă până se îngălbeneşte şi se presară făina. Se toarnă câte puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până ce se frăgezeşte gâsca. Dacă scade, se mai adaugă câte puţină apă. Se spală castraveţii în mai multe ape, se curăţă sau nu de coajă, după dorinţă, se taie în bucăţi potrivite. Se pun în cratiţa cu gâsca. Dacă trebuie, se mai adaugă apă, boia de ardei şi se lasă să fiarbă până se moaie castraveţii şi sosul este destul de scăzut...

Read More

Boboc de rata pe varza

4 februarie 2012 Diverse  No comments

Boboc de rata pe varza


1 boboc mare de raţă, 1 varză frumoasă, 2 linguri untură, 1 linguriţă boia sau 1 lingură de bulion, 10 boabe piper, sare.

Pentru friptură se alege totdeauna o raţă tânără. Se curăţă raţa, se sărează şi se pune întreagă într-o tavă cu puţină untură şi 2 — 3 linguri de apă. Se dă la cuptor şi se unge mereu cu sosul din tavă. Se lasă să se frăgezească, dar să nu se frigă de tot. Se taie mărunt o varză frumoasă. Dacă varza este acră, se scurge bine de zeamă, ca să piardă din acreală. Se prăjeşte puţin cu o lingură de untură. Se potriveşte de sare, se pune, după gust, puţină boia de ardei, iar la varza dulce, puţin bulion de roşii şi boabe de piper...

Read More