Socata

26 mai 2014 Retete suc de casa  No comments

 

Socata, ingrediente:

Socata

  • 10-12 flori de soc,
  • 200 g miere de albine,
  • 2 kg zahar,
  • 2 lamai,
  • 8-10 g drojdie proaspata,
  • 10 l apa.

Se spala bine florile de soc cu apa rece, pentru a elimina praful de pe ele. Intr-un borcan de 10 l punem zaharul, florile de soc si adaugam 2-3 litrii de apa, dupa care mestecam pana ce sa topit zaharul. Apoi turnam si restul de apa, la care adaugam mierea de albine, amestecand incontinuu si la final punem si lamaile taiate felii. In functie de vreme se poate adauga pentru a grabi fermentatia si drojdie proaspata. Se aseaza borcanu intr-un loc, cald si insorit si se tine acolo cateva zile pana la fermentatie, (depinde , de cat de cald este).Se amesteca in borcan dimineata si seara pentru a ajuta la fermentatie...

Read More

Pui cu sos alb

26 mai 2014 Mancaruri cu carne  No comments

 

Pui cu sos alb, ingrediente:

Pui cu sos alb

  • pui 1- 1,5 kg,
  • 1 lamaie,
  • 2 oua,
  • 300 g ceapa,
  • piper boabe,
  • sare,
  • 50 g patrunjel,
  • 300 ml ulei.

Puiul se spala bine cu apa rece si se curata, dupa care il impartim in mai multe bucati, functie de marimea lui si il saram. Intr-o cratita destul de incapatoare punem bucatile de pui si uleiul si le rumenim putin. Dupa, adaugam ceapa rasa prin razatoare si se mai rumenesc impreuna la foc mic aproximativ 10 minute, apoi adaugam apa si fierbem pana scade si ramane un sos gros de ceapa. Se pune piperul boabe si jumatate de lamaie curatata de coaja si feliata in felii subtiri. Alaturat, se bat ouale si se introduc in sos, putin cate putin, cu atentie sa nu se branzeasca...

Read More

Oua de prepelita cu sos alb

14 aprilie 2014 Aperitive  No comments

 

Oua de prepelita cu sos alb, ingrediente:

Oua prepelita cu sos alb

  • 15-20 oua de prepelita,
  • 1-2  linguri maioneza,
  • 6-8 linguri smantana,
  • o lingurita hrean,
  • sare,
  • piper,
  • patrunjel verde sau marar,
  • tarhon,
  • zeama de lamaie.

Ouale de prepelita se fierb timp de 4-5 minute in apa clocotita. Se pun apoi in apa rece pana se racesc si se curata cu grija de coaja. Dupa curatare le taiem in 2 sau in 4 dupa preferinta. Intr-un bol se amesteca smantana, maioneza, hreanul si verdeata tocata marunt. Se adauga dupa gust: sare, piper si zeama de lamaie. Se amesteca bine toate ingredientele, apoi se adauga ouale de prepelita jumatati sau taiate in patru. Dupa amestecarea cu grija a compozitiei presaram deasupra tarhonul. Pofta buna!

Read More

Placinta cu aluat fraged

1 martie 2014 Fainoase si diverse feluri cu branza  No comments

 

Placinta cu aluat fraged, ingrediente:

Placinta cu aluat fraged

  • 2 foi placinta din aluat fraged,
  • 400 ml iaurt de baut,
  • 300g branza sarata,
  • 500g urda dulce,
  • 4 oua,
  • o hartie pentru copt.

Intr-un castron se rade branza sarata, dupa care adaugam urda dulce si iaurtul amestecand bine, iar la final se pun si cele 4 oua continuuand sa amestecam pana se obtine un amestec omogen. Pregatim separat o tava incapatoare, asezand pe fundul ei hartia pentru copt, peste care se pune o foaie de placinta din aluat fraged, turnand deasupra lor compozitia obtinuta mai devreme. Deasupra se pune si cea de-a 2 foaie de placinta din aluat fraged si se cresteaza cu un cutit in formele in care dorim sa o taiem la final. Se introduce tava in cuptor si se tine la cuptorul incins circa 45 minute, in functie de cuptor...

Read More

Urzici cu usturoi

23 februarie 2014 Retete rapide  No comments

 

Urzici cu usturoi, ingrediente:

Urzici cu usturoi

  • 1000g urzici,
  • 50g faina alba,
  • 30g sare,
  • 2 linguri untura,
  • 30-50g usturoi,
  • 1g piper negru.

Urzicile trebuie sa fie proaspete, se curata de codite, se spala bine in mai multe ape, cu apa rece, dupa care se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierte indeajuns se scot si se strecoara printr-o sita rara, pantru a inlatura surplusul de apa. Intr-o cratita punem untura la incins si atunci cand este destul de incinsa se adauga faina si se stinge cu zeama de urzici. In continuare adaugam cu atentie piureul de urzici amestecand incontinuu. Se dau cateva clocote pentru omogenizare. Se serveste , dupa preferinta cu mujdei de usturoi si mamaliguta rece. Pofta buna!

Read More

Frigarui de rinichi

19 februarie 2014 Retete rapide  No comments

 

Frigarui de rinichi, ingrediente:

Frigarui de rinichi

  • 600 g rinichi,
  • 150 g slanina,
  • 100 ml lapte,
  • piper,
  • sare,
  • patrunjel frunze.

Se spala bine cu apa rece rinichi, apoi se curata de pielite si de grasime, ii taiem pe lung, ii clatim din nou, dupa care ii oparim. Se pun rinichii opariti in lapte, aproximativ o jumatate de ora, dupa care ii scoatem si ii stergem foarte bine cu hartie de bucatarie si ii taiem bucatele de 3-5 cm. Slanina se curata si se taie in felii subtiri tot de 3-5 cm. Se pun pe betisoarele de frigarui alternand o bucata de rinichi, o bucata de slanina. Se rumenesc la gratar sau la foc iute intorcand frigaruia pe toate partile. Se da cu sare si piper dupa gust. Se spala bine patrunjelul si se toaca marunt...

Read More

Vinete umplute cu piept de pui

22 ianuarie 2014 Mancaruri cu carne  No comments

 

Vinete umplute cu piept de pui, ingrediente:

Vinete umplute cu piept de pui

  • 2 vinete,
  • 1 piept de pui dezosat,
  • 1 ceapa medie,
  • 1/2 lingurita cimbru,
  • 1/2 legatura marar,
  • 1 ou,
  • 100 ml ulei,
  • 2 linguri vin alb,
  • 1 rosie,
  • 80-100 g cascaval.

Metoda  preparare reteta vinete umplute cu piept de pui:

Se taie in doua, pe lungime vinetele, apoi le scobim miezul.  Carnea o fierbem bine sau daca ne este mai la indemana o pregatim la gratar, la foc mic. Taiem cubulete miezul scos din vinete si carnea pregatita. Se toaca marunt ceapa si se caleste la foc mic, pana devine aurie. Adaugam peste ceapa cuburile rezultate din miezul de vinete, amestecand incontinuu, in circa 2-4 minute adaugam si carnea taiata cubulete si le lasam sa fiarba 5-10 minute la foc mic, pentru a se intrepatrunde aromele...

Read More

Chec aperitiv rapid

21 ianuarie 2014 Aperitive  No comments

 

Chec aperitiv rapid, ingrediente:

Chec Aperitiv2

  • 200g faina
  • 6 oua
  • 100g masline negre fara samburi
  • 100g masline verzi fara samburi
  • 400g sunca (sau orice alceva avti, parizer sau salam)
  • 150g telemea de oi
  • 200ml lapte
  • 2 felii de gogosar murat
  • 4 linguri de ulei
  • 1 pliculet praf de copt
  • 85g cascaval
  • Piper si sare dupa gust

Metoda  preparare reteta chec aperitiv rapid:
Se taie sunca cubulete. Cascavalul il dam pe razatoarea mare. Branza o faramitam bine cu furculita sau o putem da pe razatoarea mare. De preferat este ca maslinele sa le cumparati fara sambure, dar daca aveti prin casa masline cu sambure asa cum am avut eu, sunt bune si acelea, dar scoateti-le samburii. Feliile de gogosar murat le taiati cubulete. Intr-un castron punem faina, adaugam peste pliculetul de praf de copt si amestecam...

Read More

Cremes

7 ianuarie 2014 Prajituri  No comments

 

Cremes, ingrediente:

Cremes

  • 2 foi cremes
  • 2 budinci
  • 5 linguri faina
  • 2 gelatine
  • zahar pudra dupa gust(300 g )
  • 1l lapte  fiert
  • 1/2 l lapte pentru compozitie
  • 1 plic frisca
  • 1 margarina(unirea)

Metoda  preparare reteta cremes:

Se pun impreuna budincile, faina, gelatina si zaharul pudra. Peste compozitie se toarna laptele rece si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia, 1l lapte se pune pe foc la fiert, iar cand incepe sa fiarba se toarna compozitia de mai sus si se mesteca pana cand se ingroasa. Apoi se ia compzitia obtinuta si se raceste mestecand continuu in ea. Dupa racire, se pune un pachet de margarina (Unirea) si se amesteca pana in momentul in care margarina sa topit. Intre timp se face frisca. Se adauga frisca in compozitie si se amesteca. Frisca ii da cremei un gust mai fin...

Read More

Cotlet cu ciuperci

5 ianuarie 2014 Mancaruri cu carne  No comments

 

Cotlet cu ciuperci, ingrediente:

DSCF0685

  • 4 felii cotlet de porc,
  • 1 salata verde,
  • 200g ciuperci,
  • 2 catei usturoi,
  • 2 oua,
  • 100g pesmet,
  • ulei.

Metoda  preparare reteta cotlet cu ciuperci:

Se spala bine feliile de cotlet, cu apa rece, apoi se bat bine cu ciocanul de snitele dupa care le saram si adaugam putin piper. Salata verde impreuna cu ciupercile se spala cu apa rece, se scurge foarte bine  se toaca marunt . Se curata usturoiul si se piseaza. In 2 linguri de ulei incins se caleste salata verde, ciupercile si usturoiul pisat. Compozitia obtinuta se aseaza peste feliile de cotlet dupa care le rulam pe fiecare in parte si le prindem cu o scobitoare pentru a nu se desface. Intr-o farfurie se bat bine ouale si in alta punem pesmetul...

Read More