-
Sarmale cu crupe de porumb
14 martie 2012 Legume
-
Sarmale cu crupe de porumb
1 varză mare murată, 1 ceaşcă de crupe (păsat), 2 cepe, 2 linguri jumări (rămase de la topitul unturii), 3 linguri untură, sare, piper, 1 linguriţă boia de ardei, 2 — 3 bucăţi de şorici afumat.
Crupele de porumb nu sunt altceva decât porumb măcinat, însă mult mai mare decît mălaiul obişnuit. Sarmalele se pot face atât cu varză acră, cât şi cu varză dulce. Aceasta din urmă se opăreşte cu borş înainte de a fi pregătită. Pentru şase persoane ajunge o ceaşcă de crupe. Acestea cresc mult la fiert. Se taie mărunt cepele şi se pun să se rumenească cu o lingură de untură. Se adaugă jumările rămase de la topitul unturii sau o bucată de slănină afumată tăiată mărunt. Se pun crupele după ce au fost bine spălate şi scurse şi se sting cu o ceaşcă de apă. Se amestecă mereu ca să nu se lipească. Când au început să se umfle, se dau la o parte să se răcorească puţin. Se adaugă sare şi piper. Se pregăteşte varza ca pentru sarmalele obişnuite. Sarmalele de crupe se fac mari cam cât oul de găină. Varza care a rămas se taie ca fideaua, se aşază pe fundul cratiţei, se pun sarmalele, iar printre rânduri, câteva bucăţi de şorici afumat şi fiert. Se toarnă apă, sau borş când sarmalele sunt făcute cu varză dulce. Se poate adăuga şi puţin bulion sau boia de ardei. Se lasă să fiarbă la cuptor, înăbuşit, cam două ore. Sunt mai gustoase încălzit
Leave a reply